Jak na výrobu domácí šunky (vzorový postup i recept)

Krásné na výrobě domácí šunky je to, že záleží jen na Vás, jak si svojí domácí šunku ochutíte. Máte totiž spoustu možností, co se volby masa a ochucení týká, ale dá se říci, že obecný postup je následující:
 

   Maso nakrájejte na malé kousky (cca 1 cm x 1 cm).


V míse smíchejte nakrájené maso s ostatními ingrediencemi (voda, sůl, koření dle chuti...) a důkladně několik minut míchejte (v robotu či rukama).

Vzniklou směs nechte odležet v chladu v míse (krůtí a kuřecí postačí 24 hodin, vepřové maso nejlépe 48 hodin).
Během této doby můžete směs 1x řádně promíchat a prohníst.

Odleželou směs vložte do formy na šunku vyložené mikrotenovým sáčkem. Maso řádně urovnejte a vytlačte tak vzduch mezi kousky masa.



Zbylou část sáčku přeložte přes maso ve formě a silou přitlačte víko na formu.
 

Formu vložte do hrnce s vodou již ohřátou na teplotu 80-90 stupňů Celsia.
Poté udržujte stálou teplotu vody po celou dobu "vaření".
(kuřecí, krůtí maso 75-80 stupňů Celsia cca 1 hodinu v malé formě a 90 minut ve velké formě,
vepřové maso taktéž 75-80 stupňů po dobu cca 90 minut jak v malé, tak ve velké formě).

Po "uvaření" nechte šunku ve formě vychladnout. Pak už si stačí jen pochutnávat :)


 

Pokud Vás recept zaujal a chcete si uvařit svojí domácí šunku, můžete si šunkovar zakoupit zde: 
http://www.domacisunkovar.cz/domaci-sunkovar/