Vaše vzkazy, rady, tipy, postřehy

Datum 27.03.2014

Vložil Pavla

Titulek Priprava

Odpovědět

Dobry den. Chtela jsem se zeptat, kde delam chybu. Sunku delam uz ponekolikate. Nalozene maso po dvou dnech ma byt talove mazlave a to jsem mela jen na zacatku u prvni sunky, pak uz ne. Cim to muze byt? Pouzivam ted uz normalni sul misto pragandy, ale tim to byt preci nemuze. Dekuji za radu. Pavla

Datum 03.04.2014

Vložil Ondřej Dědič-Domácíšunkovar.cz

Titulek Re: Priprava

Odpovědět

Dobrý den,
částečně to je způsobeno použitím Pragandy, přeci jen látky v ní více naruší svalovinu masa, nežli obyčejná kuchyňská sůl. Pokud Vám šunka drží i bez použití Pragandy pohromadě a nerozpadá se, pak bych strukturu masa neřešil. Pokud šunka nedrží, doporučuji část masa rozemlít, pak by výsledek mohl být lepší.
V případě dalších dotazů se neváhejte zeptat.

Ondřej Dědič

Datum 18.03.2014

Vložil Martin

Titulek Je nutné používat plastové sáčky

Odpovědět

Dobrý den, rád bych si koupil šunkovar a dělal si domácí zdravou šunku. Akorát přemýšlím, jestli je nutné používat ty plastové pytlíky, jelikož plast obzvláště po zahřátí, vylučuje ftaláty a jiné zdraví škodlivé látky? Dá se to vařit i úplně bez? Děkuji za odpovědi.

Datum 21.03.2014

Vložil Ondřej Dědič-Domácíšunkovar.cz

Titulek Re: Je nutné používat plastové sáčky

Odpovědět

Dobrý den,
používání mikrotenových sáčků se obecně doporučuje především u hliníkových forem (šunkovarů), aby maso nepřišlo do kontaktu s hliníkem, byť je určený pro použití právě v potravinářství.
Takže abych Vám odpověděl:můžete zkusit šunku vařit i bez použití sáčku (já to vyzkoušené nemám), je to na Vašem zvážení. Osobně však použití sáčku doporučuji právě pro zamezení kontaktu masa s hliníkem.
Přeji hezký den.
Ondřej Dědič
Ondřej Dědič

Datum 01.04.2014

Vložil Oldřich

Titulek Re: Re: Je nutné používat plastové sáčky

Odpovědět

To, co tady píšete je poměrně velký nesmysl. Hliník nic nezačne vylučovat, pokud nepřijde do kontaktu s něčím hodně kyselým. Např ocet.. To by jste měl vědět, když už lidem radíte.
Přečíst si to můžete třeba tady: https://www.zdravotnimagazin.cz/zdravi.4/skodlivost-hliniku.5947.html

Datum 03.08.2014

Vložil Monika B.

Titulek Re: Re: Re: Je nutné používat plastové sáčky

Odpovědět

viz výše moje odpověd, vložila jsem ji omylem jinam (vidíte, i já se mohu zmýlit).

Datum 08.03.2014

Vložil Tomas Mach

Titulek Trvanlivost

Odpovědět

Dobry den,
Jaka je trvanlivost sunky po uvareni?
Dekuji.

Datum 12.03.2014

Vložil Ondřej Dědič-Domácíšunkovar.cz

Titulek Re: Trvanlivost

Odpovědět

Dobrý den,
při uskladnění uvařené šunky v chladu (nejlépe v lednici)
je trvanlivost šunky 3-5 dní.

Datum 05.03.2014

Vložil Libor

Titulek Teplovzdušná trouba

Odpovědět

Tento šunkovar jsem si objednal z důvodu, že je celokovový (dobře vodivý teplotu) a nemá žádné díly z plastu, nebo teploměr.
Na el. plotně totiž nedovedu přesně nastavit teplotu tak, aby odpovídala 75-80°.
Šunku jsem udělal v el. teplovzdušné troubě nastavené na 80° a čas 2,5 hodiny. Šunka je naprosto dokonalá! Šunkovar je nutno do trouby jen vložit a dát pro jistotu pod něj talířek. V malém šunkovaru jsem udělal 1 kg krůtí šunky, ale budu již dávat tak max. 0,9 kg. Vlezlo se to taktak s odřeným nosem. :D
Teď již jen budu kombinovat čas s teplotou podle druhu a kvality masa. Myslím, že 2,5 hod. je maximum. Stačí určitě i méně, příště zkusím 2 hod.
Jednoduché jako facka a výsledek super!!!
Doporučuji.

Datum 16.02.2014

Vložil Ivoš

Titulek změna

Odpovědět

Dávám místo vody vývar