Vaše vzkazy, rady, tipy, postřehy

Datum 07.02.2014

Vložil PetrM.

Titulek Dotaz

Odpovědět

Zdravím, prosím Vás, má se šunkovar při vaření ponořit do vody celý nebo jen po horní okraj, aby se do něj nedostala voda? Děkuji

Datum 07.02.2014

Vložil R.R

Titulek Re: Dotaz

Odpovědět

Někdo to ponoří celé. Já to však nedělám a šunka je OK. Dle mého boční ohřev stačí. Hliník je dobrý tepelný vodič, tak že bude horký celý.

Datum 08.02.2014

Vložil Ondřej Dědič-Domácíšunkovar.cz

Titulek Re: Re: Dotaz

Odpovědět

Dobrý den,
přesně tak. Můžete, ale nemusíte. Hliník vede teplo dostatečně.

Ondřej Dědič

Datum 04.01.2014

Vložil iveta

Titulek mňam

Odpovědět

Takže, šunkovar -malý- dorazil , takže Ježíšek ho stihl naježit,a dneska jsme poprvé vařili.
maso bylo naložené 2 dny, bez pragandy, vařeno 1,5 hod i bez teploměru jsme uhlídali teplotu, chlazeno 7 hodin a výsledek SUPER 100% šunka. Akorát jsme zvyklí nesolit, takže příště dám méně soli a zkusím přidat nějakou další ingredienci- třeba zelený drcený pepř, pro pikantnost.

Datum 23.12.2013

Vložil milan

Titulek recept

Odpovědět

vařím ve větší formě dle receptu již 2x! Teplota 75°C-přesně 1hod(teplota hlídána celou dobu). Maso je vysušené(vepř kýta)-se šunkou to bohužel nemá nic společného. Můžete mi poradit? Nestačí 40minut?

Datum 23.12.2013

Vložil Jarda

Titulek Re: recept

Odpovědět

Dobry den,
dopocujuji dat pri prirpave masa, cca 100ml na 1Kg masa vody, dal jste ji tam ?
Jinak me nic jineho nenapada.
Zkousete dal, prvni pokus se nemusi vzdy podarit :)

Datum 26.12.2013

Vložil j

Titulek Re: Re: recept

Odpovědět

ano, dal vse dle receptu.

Datum 02.01.2014

Vložil Jarda

Titulek Re: Re: Re: recept

Odpovědět

A jeste mi doporucil jeden clovek co delal sunky drive, ze se to ma nechat ulezet nekolik dni, nejmene dva dny, tak aby se mazo nezkazilo. Jeden den i s rychlosoli je prej malo.
Dneska jsem varil sunku, maso jsem nechal ulezet 2,5dne a je vynikajici, asi to bude v tom, je zapotrebi 2x denne to prohnatat, aby se to dukladne spojilo

Datum 03.02.2014

Vložil Roman

Titulek Re: Re: Re: recept

Odpovědět

Napište mi na rzkarton@seznam.cz Váš e-mail a já Vám pošlu recept na svou šunku. Je výborná a jistě se Vám povede. V těchto diskuzí jsou jen obecné rady, nikoli drobnosti, které jsou veledůležité. Mějte se

Datum 17.09.2015

Vložil karel

Titulek Re: recept

Odpovědět

čím je maso libovější, tím je sušší, doporučuji asi pětinu masa pomlít na jemno, přidat víc vody (150 ml na 1 kg masa) a hlavně řádně prohníst v robotu, ruce na to nestačí. déle zaležet než dva dny nedoporučuji, bakterie se množí i pod solí a v chladnu